6 juni 2024
13:00

Frösö IF

Referat: Ope IF - Frösö IF

Seger med 5-1 mot Frösön i en match som vi äger från första minuterna. I första halvlek så hade vi dock svårt att få spelet att lossna. Vi skapade en hel del hörnor och på en av dem nickade Clara Amrén in 1-0. Andra halvlek är betydligt bättre och vi har bättre fart i allting vi gör både defensivt och offensivt. Vi skapar många chanser och vinner med väldigt klara siffror efter dubbla mål av Elin Bergqvist och Moa Strand.

Första halvlek är en knepig historia. Vi har total kontroll på matchen, men får ingen riktig fart på det vi ska göra. Den defensiva centrala triangeln Tilda Eriksson, Indra Arvidsson och Jenny Cederberg är i stort sett felfria och samlas upp boll och fördelar spelet på ett bra sätt, men när vi skulle skapa målchanser blev det väldigt stelt. Vi spelade för mycket på stillastående spelare och fick inget riktigt flyt sista tredjedelen. Det var ingen riktig tajming mellan passningar och löpningar och ofta blev det nån touch för mycket på bollen. Moa Strand tryckte i och för sig dit två mål, men blev avvinkad för offside båda gångerna. Den andra kändes lite tveksam.

Vi skapade dock en hel del hörnor och precis som tidigare under säsongen kändes det farligt varje gång. Vi har närmare tio hörnor i första halvleken och var i stort sett alltid först på bollen. Det var också efter en hörna som ledningsmålet kom. Jenny Cederbergs perfekta hörna mot bortre stolpen nickades in av Clara Amrén. Då hade det gått 24 minuter och vi hoppades på att spelet skulle lossna. Tyvärr blev det inte så utan det var inget riktigt flyt i spelet trots ett stort övertag. Många stressade avslut från svåra lägen och en hel del svaga sista pass.

Det stod bara 1-0 i paus och känslan var att vi borde ha kunnat göra det betydligt bättre. I paus tryckte vi framförallt på att jobba framåt i försvarsspelet och att försöka hitta passningar på spelare i rörelse. Vi bytte även in Elin Bergqvist som missade förra matchen p.g.a. sjukdom.

Direkt i andra halvlek såg det bättre ut och Elin B skulle snabbt visa sig vara en avgörande faktor. 5 minuter in i halvleken fick Elin bollen strax utanför straffområdet och klippte in 2-0 bakom en chanslös Frösömålvakt.

Bara två minuter senare var det dags för mål igen. Nadia Andersson slog ett bra inlägg från högerkanten där Frösön inte fick bort den och Moa Strand var snabbt framme och sköt in 3-0.

Nu hade vi en riktigt bra perios och skapar lägen och hittar ytor på ett helt annat sätt än tidigare.

14 minuter in i halvleken fick vi en frispark precis utanför straffområdet. Elin Bergqvist stod lugnt och väntade innnan hon gick fram och sköt in bollen i nät med ett hårt och välplacerat skott.

Vi fortsatte trycka på och skapade en hel del chanser som borde resulterat i mål, men vi fick inte riktigt till avsluten. Vi hade en mycket bättre press nu än i första halvlek och det gjorde att vi fick kortare till mål.

Under en period med 20 minuter kvar började vi dock slarva lite med de enkla passningarna och vid ett av de tillfällena kunde Frösön vinna bollen och kontra in ett reduceringsmål.

Det blev en liten väckarklocka att höja skärpan igen och även om vi inte hade riktigt samma kvalitet som i början av andra halvlek så skapade vi några riktigt vassa lägen utan att få till det.

Vi fick in ett femte mål i slutminuterna. Moa Sandberg spelade bollen bak till Nadia Andersson som slog ytterligare en fain passning till Moa Strand som i öppet läge kunde placera in 5-1.

Matchen slutar 5-1 och vi tar med oss en bra andra halvlek där vi gör fler saker på rätt sätt.
Nadia Andersson löser oerhört många saker defensivt med sin snabbhet och arbetsmoral och idag bidrog hon även offensivt med bra framstötar och två målpass.

En stor nyckel till den starka andra halvleken var också den enorma insats som Nova Hägred la ner i presspelet. Hon sätter tonen för övriga laget. Idag var det lite tyngre med målskyttet, men inställningen att ändå alltid ta jobbet och fortsätta löpa är berömvärd.

En liten extra blomma även till Cassandra Bengtsson som gjorde ett inhopp som bara sprutade energi och skulle ha gjort världens alla dopade Duracellkaniner stolta.

Nu har vi nio dagar på oss att ladda upp inför ett toppmöte mot Selånger hemma på Torvallen lördag den 15 juni. Då behöver vi komma igång med hela maskineriet direkt från start.